Az önismeret útja

Az önismeret ma igen kedvelt téma, mégis van még hová fejlődnünk e-téren. A változások körülöttünk és bennünk is folyamatosak és jó esetben az önismereti fejlődésünk is az. Az életben betöltött szerepeink időről időre megújulnak magukkal hozva az igényt a személyiségünk csiszolására. Ez gyakran a komfortzónánkból való kilépéssel jár, ami nem mindig kényelmes.

Az önismeret önmagunk valódi megértését jelenti. Hogyan működünk? Miért azt a reakciót adjuk egy bizonyos helyzetben? Mi tesz boldoggá? Mi a szeretet nyelvünk? Milyen értékek mentén éljük az életünket? Ezekre az egyszerű kérdésekre nem mindig egyszerű önazonos választ adni.

Önismeret és felelősségvállalás

Az önismeret egy bizonyos szintjén, amikor még nem vagyunk készek vállalni a felelősséget önmagunkért és azért, hogy mindent, ami van az életünkben azt mi teremtettük magunknak hajlamosak vagyunk kifelé mutogatni. Másokra hárítjuk a felelősséget, magunknak felmentést adva ahelyett, hogy megvizsgálnánk mi magunk mivel járultunk hozzá az adott helyzet kialakulásához.

Az egyik jellemző eset, amikor a felbukkanó párkapcsolati nehézségek alapján általános érvényű megállapításokat teszünk, mint például: „a férfiak mind egyformák” vagy „a nők csak a pénzes pasikat kedvelik” és hosszan sorolhatnánk a hasonló sommás ítéleteket. Az önismeretünk mélyítésével kevésbé leszünk ítélkezők és ebben kineziológia kezelés keretei között is fejlődhetünk és letehetünk a terheinkből.

Soha ne hagyd abba a kérdezést

Tudni véljük, mire van szükségünk csak a szabályos férfiak/nők már házasok vagy párkapcsolatban élnek. Ezzel sikeresen be is betonoztunk a gondot, megoldás helyett. Sokkal nagyobbat teremthetünk vele, ha e-helyett inkább kérdésbe megyünk. Ha egy szeretetre, méltó férfira vágyunk akkor miért csak a rosszfiúkat vesszük észre? Ha gondoskodó nőre van igényünk, akkor miért a csalfa nőkön akad csak meg a szemünk?  Az, ami most vagyunk miért azok számára vonzóak, akiket mi nem tartunk megfelelő partnernek? Vagy tudat alatt mégis őket akarjuk?

A kérdések feltevését tekinthetjük az önismeret alapjainak. Mi a jó nekem abban, hogy olyan pasikat vonzok be, akiket aztán hamar kidobhatok a viselkedésük miatt? Lehet, hogy nem is akarok tartós kapcsolatot? Az is lehet, hogy utálom a pasikat? Az eddigi tapasztalataim alapján távol akarom tartani magamat tőlük? Szándékosan hülyéket vonzok be, hogy igazolhassam, hogy igazam van és lerázhassam őket?

Mersz őszinte lenni magaddal?

A kérdésfeltevés a féltve őrzött még önmagunk előtt is homályban tartott belső építőkockáinkról szól. A kérdések tükröt tartanak és előfordulhat, hogy olyan is felbukkan, amin még mi magunk is meglepődünk és nem könnyű vele szembesülnünk. Ilyenkor érdemes szembenézni önmagunkkal és ránézünk a nekünk nem tetsző dolgainkra is teljes őszinteséggel. Nem kell, hogy egyet értsünk ezekkel már az is változásokat generálhat, ha ránézünk. Ehhez bátornak kell lennünk és még az is előfordulhat, hogy meginog és módosításra szorul az addig magunkban őrzött énképünk.

Az önismeret segít benne hogy ráláss a saját önbecsapásaidra

Lehet, hogy például önmagadat kellemes, alkalmazkodó embernek tartod, miközben csupán félelemből nem konfrontálódsz másokkal. Ha szorongásod nem tartana vissza és az, hogy mit vagy kit veszíthetsz el, ha ellent mondasz, a véleményének megengedné neked, hogy képviseld a véleményedet. Ha mindig csak azon aggódsz mi a baj veled és nem választod magadat, akkor ezzel a vágyaidat is eltemetheted, beteheted az ezek nem fognak teljesülni fiókba.  Tanulj meg hangot adni annak, amit szeretnél. Ebben segíthet, ha önismereti képzésen veszel részt és akár a kineziológiai oldás is segíthet bátrabbá válnod.

Mikor leszel készen az önismereti munkával?

Az önismeret nem egy befejezhető feladatsor, aminek egyszer csak a végére érünk inkább egy életszemlélet, amellyel folyamatosan figyeled magad és hajlandó vagy szembenézni mindennel, ami vagy. Ebbe beletartozik a jó, rossz és a csúf is, hiszen semmi sem csak ilyen vagy csak olyan. Az önismeret lehetőséget kínál arra, hogy bármilyen új élethelyzetbe kerülsz, mindig megkapod a választás a változás lehetőségét.