Ítéletek

Az egyik legnagyobb korlát, ami megállíthatja a teremtéseinket az ítélkezés, akkor is, ha mi magunk ítélkezünk mások felett és akkor is, ha bevesszük a mások felénk irányuló ítéleteit. azt hisszük, hogy csak a negatív ítélet az ítélet pedig a pozitív kijelentések is lehetnek ítéletek.

Minden csak egy érdekes nézőpont

Ha minden csak egy érdekes nézőpont lehet e bármi pozitív vagy negatív? Amikor próbálunk nem ítélkezni akkor beleshetünk-e mégis ebbe a hibába?
Az ítéletek gyakran abból keletkeznek, hogy megfigyelünk dolgokat és az érzelmeink ítélettel változtatják őket. A különbség úgy állapítható meg hogy az érzés könnyű vagy nehéz. ha könnyű akkor a megfigyelés igaz, ha nehéz és túl sok érzelem kapcsolódik hozzá akkor az ítélet.

Rosszindulat és igazságtalanság

Az egyik ilyen megfigyelés, hogy valaki rosszindulatú vagy igazságtalan. Léteznek ilyen emberek. Mindannyian ismerünk néhányat. Van, aki mindent megtesz, hogy másokat megbántson pusztán szórakozásból. Ezeket az embereket gonosznak nevezve leírjuk a viselkedésüket. Ha ki tudjuk kapcsolni az ehhez kapcsolódó érzelmeket akkor csupán megfigyelés.

A legtöbben olyan sok nézőponttal rendelkezünk a gonosz emberekről, hogy mindenképpen ítéletté válik mert annyira negatív. Annak az elismerése, hogy valaki gonosz, nem kell, hogy ítélet legyen. Az ilyen ember számára kereshetünk mentséget azzal, hogy nincs gonosz ember csak gonosz viselkedés van, de ez az ember választja a gonosz viselkedést. Nem kényszeríti rá senki egyszerűen így döntött, mert megteheti.

Ha hajlandóak vagyunk elfogadni, hogy van gonoszság és gonosz emberek, akkor ennek megfelelően hozhatunk döntéseket. Az elfogadás ne jelenti azt, hogy ezt helyeselni kell vagy csatlakozni hozzá. Ez csupán annyit jelent, hogy tudatosak vagyunk rá és ítélkezés nélkül elfogadjuk, hogy van ilyen.

A pozitív kijelentés hogyan lehet ítélet?

Negatív vagy pozitív címkéket ragasztani bármire is már ítélet. Gyakorlatilag inden kijelentés, ami nem kérdőjelre végződik ítélet. Ha például a barátunkról azt mondjuk, hogy mindig segít, ha bajban vagyunk, akkor ez egy következtetés, hogy mindig, minden helyzetben így fog viselkedni. Segítőkésznek definiáljuk, ami korlátozást is jelent, mert azt a következtetést vonjuk le, hogy mindig így kell viselkednie. Több tudatossággal akár kérdésben is maradhatnánk, ami segít elkerülni a csalódást. Feltehetjük például a kérdést: Ki lehet ez a személy ma? és legyünk éberek a válaszra.

Semmi sem jelentőségteljes, csak amit azzá teszünk

A minden csak egy érdekes nézőpont segíthet, hogy kijussunk az ítéletek hálójából. Ha semmi sem fontos vagy jelentőségteljes és minden csupán egy érdekes nézőpont akkor nem ragadunk bele az ítélkezésbe. Ha megfigyeljük az elmondottak mindig nehezek vagy könnyűek. Az ítélet soha nem az igazság, így minden ítélet nehéznek fog tűnni.  Az érzelmekkel átitatott dolgok minden esetben ítéletek. Bármi ami könnyű az igaz ránk ebben a 10 másodpercben.