Te voltál a fekete bárány a családban?

Üdvözöllek a klubban. Ismerős lehet a dolog, hogy a szüleid csak akkor figyeltek rád, ha megsérültél vagy megbetegedtél és ebből azt a következtetést vontad le, hogy problémákat kell teremtened ahhoz, hogy figyeljenek rád, hogy közel kerülj másokhoz. Ha nincs problémád akkor láthatatlan vagy, észre sem vesznek. Nem látnak, nem hallanak elismerésre pedig ne is számíts örülhetsz, ha nem vagy útban és nem szidnak le.

A problémáink kitalált valóságok

Mindez olyan megszokottá válhat, hogy észre sem vesszük. A problémáink kitalált valóságok, nem igazak. Sok ember számára a probléma bizonyíték rá, hogy létezik. Problémák nélkül unalmas az élet nincs mit megoldani. Ha növeled a tudatosságod szintjét, kevesebb lesz a problémád. Ehhez részt vehetsz például életvezetési tanácsadáson.

Mi lenne, ha problémák helyett a lehetőségekre koncentrálnánk?

Arra vagyunk kondicionálva, hogy az életben mindenhol csak a problémákat keressük, ezért eleinte nehézséget jelent meglátni a lehetőségeinket. Az egyik fontos eszköz a kérdés. Amikor kérdezel mindennel kapcsolatban akkor is, amikor egy negatív helyzetbe kerülsz, például beteg leszel, vagy elveszted a munkádat. A legtöbben ebből rögtön azt a következtetést vonjuk le, hogy betegnek lenni katasztrófa a munkánkat elveszíteni pedig tragédia és elfelejtenek kérdezni. Soha ne felejts el kérdezni!

Mire használod a problémát?

Kezdetnek feltehetjük azt a kérdést milyen nézőpontokat használok, hogy ezt problémaként teremtsem meg ahelyett, hogy lehetőségként teremteném? Mi lenne, ha emellé még éberséget is kérnénk, hogy észre- vegyük a felbukkanó lehetőségeket?
Ha nem a problémát választanád akkor mit választanál most?

Nem baj, ha nem változik meg azonnal

Akkor sem kell aggódni, ha nem változik meg azonnal az a dolog. Lehet, hogy még párszor fel kell tenni a kérdést, és akár más kérdéseket is amíg beindul a változás. Előre vihet, ha azt is megkérdezzük:
Mi a jó mi a helyes mi a megfelelő nekem ebben, amit nem veszek észre?
Milyen új lehetőségek bukkanhatnának fel Itt és most, ha hajlandó lennék észrevenni őket és lehetőségként tekintenék rájuk?
Ahhoz, hogy a lehetőség izmaink fejlődjenek abba kell hagynunk a problémáinkra való fixálódást. A problémáinkra koncentrálva az a nézőpontunk, ha azt megoldjuk, akkor minden más jól fog alakulni. Ezzel az a gond, hogy a majd minden jól alakul következtetés és nem kérdés. mi van, ha nem csak hogy minden jól alakul alakulhat mesésen is.
Mi más lehetséges, ami eddig nem volt az?