Jó párkapcsolat? Azt hogy kell?

A párkapcsolatok napjainkban igencsak törékenyek, és ha kenyértörésre kerül, a sor hamar kiderül tisztelik-e egymást a felek. Képesek-e sárdobálás és egymás bántása nélkül lezárni a közös múltat. A szeretet alapjául is a tisztelet szolgál. Akit nem tisztelünk azt nehéz elhinni, hogy valóban képesek vagyunk szeretni. Ha szeretem a társam, akkor tiszteletet is tanúsítok felé. Tiszteletben tartom a szokásait, az akaratát a személyiségét a vágyait.

A szeretet kifejezése

A szeretetedet úgy is ki tudod mutatni, hogy odafigyeléssel, fordulsz felé. Megajándékozod a törődéseddel gondoskodásoddal. Megtudakolod, neki mi esne jól, minek örülne és nem a te szemszögedből kapjon mindebből, hanem ez valóban őróla szóljon.  Mindezt, nem önmagadat alá rendelve, hanem nyitottsággal és szeretettel odafigyelve a rá hogy a másik mit képes befogadni. Akkor igazán tápláló a figyelem és gondoskodás, ha valódi és tényleg érdekel, téged mi van vele és arra is figyelsz, hogy annyit adj amennyit képes befogadni.

Te figyelembe veszed a társad nézőpotjait?

Amikor a saját nézőpontunkból döntünk, a másiknak mi lenne a jó abban nincsen valódi gondoskodás valódi táplálás. az inkább csak az önzésünk megnyilvánulása. A valódi szeretet megengedő, azt is megengedi, ha éppen nem kell, belőle annyi amennyit mi adnánk. Hajlandó elfogadni az elutasítást is sértődés és hiszti nélkül. Ebben nagy hozzájárulás lehet a párkapcsolati tanácsadás azok számára akik külső segítséggel jobban boldogulnak.

A törődés a nővel azonosítjuk, természetesen a férfiban is megtalálható vonás. A férfi, ha választja meg tudja nyitni a lelkét felismerve hogy a gyengédség nem azonos a gyengeséggel. Megtapasztalhatja, hogy a sebezhetőség erőt rejt magában és legalább olyan értékes, mint a fizikai erő vállalása.

Elfogadlak olyannak amilyen vagy

Az elfogadlak olyannak amilyen vagy mindenki számára vágyott dolog. Akkor is szeressenek, amikor durcásak vagyunk, amikor rossz napunk van és akkor is, amikor gyengék, elesettek vagyunk. Sőt olyankor még jobban. Fogadják el és tolerálják a sötét oldalunkat is és ennek ellenére is szeressenek. Az eltűrés, tolerancia nem jelenti azt, hogy áldozat szerepbe bújva, alá rendelődve bármit meg lehet velem tenni csupán azt, hogy nem kell mindenért patáliát csapni. Ha már nekem nem jó, ha már fáj, akkor jelzem. Kijelölöm a határaimat és behatárolom a kereteket, amelyek között maradhatunk, amelyek a számomra komfortosak. Természetesen figyelembe véve a társam igényeit is.  Ha ez tisztázva van, akkor a legnagyobb ajándék, amit adhatunk társunk számára az elfogadásunk. Ha gondot okoz kijelölni a határaidat kérd szakember segítségét.

A gyilkos türelmetlenség

A kapcsolatok egyik fontos eleme a hasonló tempóban éljük az életünket. Ha ez megvalósul, akkor a türelmetlenség nem tudja megmérgezni a mindennapokat. Ha ebben nagyon különbözünk a társunk túl lassúnak vagy kapkodónak tűnhet hozzánk képest. Ilyenkor derülhet ki van-e egymáshoz elég türelmünk. El tudjuk-e nézni, hogy a társunk tempója más, mint a mienk? A türelem az egymás elfogadásának fontos eleme. Rá tudok-e hangolódni a társamra, az ő ritmusára és el tudom-e fogadni, ha az különbözik-e az enyémtől vagy indulatokat szül bennem.

Az összhangba kerülés mindig egyedi, ami mindenkire egyformán vonatkozik, hogy nem lehet megspórolni vagy kikerülni.  Egymás megismerése tapasztalatokon alapul és érdemes kérdésben maradni, ha valami úgy néz, ki valamiben nem tudsz össze hangolódni a pároddal. Mi más lehetséges? Mi az, amiben megújulhatunk együtt? A hibázás is megengedett, hibáztatás nélkül. Legyél sebezhető, vállald, aki vagy. Engedd meg magadnak, hogy kilépj a komfortzónádból és legyél invitálás erre a párod számára is.  Ha valami nem működik, elsőre ne tedd jelentőségtelivé? Mi az, ami lehetsz, és mit tehetsz a kapcsolatotokban, ami mindent könnyebbé tesz? Akár szakértő segítségét is igénybe veheted a megoldáshoz.